Kurz: Čeština
pro zahraniční ošetřovatelský personál
Téma: Základní ošetřovatelská péče
Ošetřovatelská anamnéza
Cvičení II. - Tvořte vhodná spojení slov na základě informací z textu.
Cvičení III. - Přiřaďte správnou charakteristiku podle textu.
Téma: Základní ošetřovatelská péče
Ošetřovatelská anamnéza
Upozornění:
Všechna cvičení se otevírají v novém okně. Zkontrolujte si, zda nemáte
zablokovaná okna pop-up ve svém prohlížeči.
Přečtěte si následující text
Ošetřovatelská anamnéza
Vše, co souvisí s výživou, přijímáním potravy, tj. stravováním
klienta, je hodnoceno v rámci ošetřovatelské anamnézy, kde zjišťujeme:
- klinické
příznaky, to znamená, že sledujeme
sliznice, zda nejsou oschlé, dále rty a jazyk, dalšími ukazateli jsou kožní
turgor, který může být snížený, podváha, nadváha, otoky, krvácení z dásní a poruchy
vyprazdňování
- problémy
při sebeobsluze, kde se
zaměříme na možnost pohybu klienta na lůžku, na to, zda se dokáže
nebo nedokáže posadit, nakrájet si jídlo, udržet lžíci, dát si jídlo do úst,
zda nemá problémy např. kvůli třesu rukou
- stravovací
návyky, tj. oblíbená a
neoblíbená jídla klienta, nebo omezení ve stravování, které se týká víry,
životního stylu a kulturních tradic
- stravovací
problémy související s chutí
k jídlu, potížemi při žvýkání a polykání, se stavem dentice, s jídly,
která vyvolávají průjem, s nevolností nebo plynatostí
- pitný
režim, tzn. množství a druhy tekutin,
které klient během dne vypije
- omezení
ve stravě vyplývající z onemocnění, např. při pooperačním stavu, při diabetes mellitus, alergii, kolostomii,
při užívání některých léků nebo duodenálním a žaludečním vředu.
Abychom získali co nejvíce informací, používáme následující
způsoby:
- rozhovor, kdy zjišťujeme stravovací návyky klienta, jeho oblíbená jídla nebo
potraviny, které mu způsobují problémy, množství a druh přijatých tekutin za
den, subjektivní pocity při polykání atd.
- dotazník
- vyšetření klienta screeningovým vyšetřením sestrou a nutričním screeningem
- pozorování, kde nás zajímají stav výživy, jako je malnutrice nebo obezita, známky
dehydratace, kdy sledujeme kůži a sliznici, tzn. turgor (napětí) kůže, který
může být snížený při nedostatku tekutin, suché pokožce nebo oschlé sliznici.
Dle výsledků
zjištění lze pak po poradě s lékařem a nutričním terapeutem objednat
vhodnou stravu, nejen dle dietního omezení, ale důležitá je například i forma
stravy, např. mletá nebo tekutá při zjištění špatné dentice, tj. poruchy
polykání.
Cvičení II. - Tvořte vhodná spojení slov na základě informací z textu.
Cvičení III. - Přiřaďte správnou charakteristiku podle textu.